Knut Johannes Knutsen Bry

Knut Bry m albuene på bordet
Spesielle kjennetegn: Integritet, Vegetarianer, Avholdsmann, Autodidakt fotograf, kokk og klesdesigner. (Foto brukt med tillatelse fra Knut Bry.)

Fotograf med mening.

Knut Bry er født 3. oktober 1946 i Hovet i Hallingdal. De som har fulgt ham på Instagram og andre sosiale medier, kjenner til at den tidligere gjetergutten, nå internasjonalt kjente fotografen, har et brennende engasjement for Lesvos Solidarity – Pikpa.

Pipka er en åpen flyktningleir bygget på solidaritet i Mytilene på den greske øya Lesvos. Pikpa camp startet i 2012.

Hallingdølen brenner også for saker som Water for Everyone, Boycott Nestlé, Frelsesarmeen m.fl.

Hender Foto Knut Bry
Solidaritet

Knut Bry går foran, bokstavelig talt. Du skal være rask til beins for å holde følge med ham, målbevisst som han er. Men – hvis lyset er riktig og motivene er spennende nok – blir din tålmodighet som følgesvenn satt på prøve. En tur fra Hallingdal til Oslo kan da ta flere dager med utallige fotostopper. Etter å ha kjørt i ett fra London (ingen soving, lite mat, men mye foto), fant Knut det perfekte lyset utenfor Sarpsborg. Der sto han i flere timer og fotograferte mens ledsageren satt rasende i bilen.

Knuts teoretiske fotoutdannelse er et fotokurs på Friundervisningen og privatundervisning i mørkerom av to onkler som var fotografer. Han kjøpte sitt første kamera i 1958 – et brukt Kodak til kr 29. Den bakgrunnen skulle vel gi håp til flere av oss. Det beste fotoverktøyet bærer de fleste av oss med oss – nemlig «a good eye». Kreativitet, skjønnhetssans, fantasi, ståpåvilje, reiselyst, tro på seg selv og en aldri hvilende nysgjerrighet hjelper også.

Det føles veldig feil å bare vise et av Knuts bilder her, men oppsiden er at jeg kan trigge deg til å lese mer om Knut, se og bli inspirert av bildene hans.

Hva fotograferer Knut i dag som 72-åring? Går han aldri trett? Det ser ikke slik ut. Instagram og Facebook avslører at det knapt går en dag uten at han deler bilder – oftest fra saker han brenner for – men også poetiske, hverdagslige perler. Stå på Knut!

Knut Brys liv hadde garantert ikke vært like morsomt hvis Photoshop hadde eksistert på 80-tallet.

Kilder:
Tinagent, Wikipedia, Boka Knut Bry utgitt på Sastrugi forlag oktober 1996

Les og se mer:
Lesvos Solidarity  Pipka Facebook  Knut Bry – Tiagent  Knut Bry på Facebook  Knut Bry – Instagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s