Peter Fransson Platinum – Palladium process (text in no)

Peter Fransson Krokstrand 31052016 P1080014

Peter Fransson på Krokstrand – fotokunstner og globetrotter.

Fotografen Peter Fransson er bosatt på Krokstrand som er det nærmeste man kan komme Norge og fortsatt være bosatt i Sverige. (Fjorden deler vi.)

Som Haldenser og en som i mange år har vært lidenskapelig opptatt av foto, har det vært lett også å søke mot Sverige for å utvide fotohorisonten. Opp i igjennom årene har jeg funnet mye “gull” der.

I påskeuka 2015 besøkte jeg en utstilling med bilder av fotografen Peter Fransson hos iFotograf – Marco Jaconelli – i Strömstad.

Peter driver Platinum & Palladium Studio på Krokstrand. I tillegg til å fremkalle og kopiere egne bilder etter Platinum – Palladium prosessen (som daterer seg tilbake til midten av 1800-tallet) har han workshops og “Platinum Printing Service” (alternativephoto.se).

Peter i labbet 2

Fotografjobben kombinerer han med jobb som plattformsjef  i Nordsjøen. Dette gir ham tiden som behøves for at han i perioder helt kan hengi seg til de omstendelige prosessene og til reisene sine. Det siste er han også er engasjert i sjokoladeproduksjon.

Peter har bodd 4 år i China. Der samarbeidet han bl.a. med den kinesiske fotografen Liu Dadi om å lage verdens største Platinum & Palladium print som ble solgt til private samlere og firmaer. Han har vært i USA i perioder fra 1997. Peter har tatt en Master i Alternative Photo i Santa Fe og New York med Paul Taylor.

Mange av de vakre portrettene hans er fotografert på reiser i Nepal, Etiopia (Omo Valley) og China.

Peter reiser alene med guide og det synes i bildene at han bruker tid på å se og få kontakt med menneskene han fotograferer.

Foruten at bildene har en nyanserikdom og lyster som kun Platinum – Palladium prosessen gir, gjenspeiler bildene en ekthet og viser mennesker som ønsker at deres personlighet og levesett skal bli kommunisert til oss.

Peter forteller alvorlig om de umenneskelige ritualene rundt de såkalte Minigi barn som bygger på at barn med fysiske abnormiteter er urene, besatt av onde ånder og bærer på en forbannelse. Han kom i kontakt med dette på en av sone mange reiser i Afrika. Faktisk kan en bagatell som feil tannstilling føre til at et barn blir erklært Mingi. Det samme gjelder f.eks. også barn født utenfor ekteskap. Som en følge av dette, blir barna satt ut i bushen uten mat og vann for å dø. Denne praksisen ble offisielt fordømt i juli i 2012, men praktiseres fortsatt i hemmelighet.

Hjelpeorganisasjonen Omo Child er dedikert til å ta vare på og hjelpe Mingi barn.

Peter donerer 20% av salget til de 43 Mingi Barna som bor og lever på barnehjemmet Omo Child i Jinka, fordi han ønsker å gi noe tilbake for det Etiopia gir ham av opplevelser.

De fleste av Peters portretter er fotografert ved besøk i de lokale stammene, men også spontant ved å stoppe langs veien. Bildene virker allikevel «uoppstilt» og utstråler en spesiell nærheten til menneskene han fotograferer.

Bilder Peter Fransson Krokstrand 31052016 P1080023

© Peter Fransson

Peter bor på Krokstrand, vis avis Bakke, i et «steinhoggerhus» bygget omkring 1850. Hele huset er preget av virksomheten han driver, reisene til fjerne strøk og en gedigen interesse for fotografi og kunst. Han har et eget nybygd fotolaboratorium et lite steinkast fra boligen.

Høsten  2016 var han i Mongolia for å besøke Reindeer Tribe og Golden Eagle Tribe og levde med dem en måned.

I april 2018 stilte Peter ut i Galleri Sinisha i Strömstad.

Peter kan treffes på telefon +46 (0)705369912 og email peter-fransson@telia.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s